Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Piano forte συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Μπαρούτη από τις εκδόσεις Φίλντισι

Piano forte

συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Μπαρούτη
από τις εκδόσεις Φίλντισι



Η  μικρή φόρμα που επιλέγει ως μορφή συνιστά το απόλυτο στοίχημα της γραφής: πώς θα γίνει να πεις όσα πρέπει με όσο γίνεται λιγότερες λέξεις. Η αίσθηση του περιττού κυρίαρχη. Με τα πιο λιτά μέσα, με μια γραφή χωρίς στολίδια και διακοσμητικές ωραιοποιήσεις, προσεγγίζει αυτό το δύσκολο (όσο και πολύπαθο) είδος, το διήγημα. Και κατορθώνει να δώσει μια πλήρη εικόνα, με νόημα, με εξέλιξη, με ξάφνιασμα, με ανατροπή, με ήρωα σκιαγραφημένο στις βασικές και απαραίτητες γραμμές του, με τα υπόλοιπα πρόσωπα γύρω του να συμπληρώνουν την εικόνα, όσο μπορεί το καθένα με το βάρος που του αναλογεί για να μη σκιάσει το κεντρικό πρόσωπο.

Οι ήχοι, αδιόρατοι, όμως υπαρκτοί, δένουν τις σκηνές μεταξύ τους, άλλοτε σαν μια υπόκρουση μνήμης (του συγγραφέα ή του αναγνώστη) κι άλλοτε σαν απόλυτο συμπλήρωμα των λέξεων, για να ειπωθεί καλύτερα η ουσία τους.


Στο φεύγα μου, την ώρα που πατούσα έξω, αν δεν ήταν η πνοή του αέρα, σίγουρα άκουσα μια παραφωνία στη μελωδική δέηση. Ένα ανεπαίσθητο βακχικό τρέμουλο, σαν μικρού πουλιού φτερούγισμα, έναν αναστεναγμό.

(από το εξαιρετικό Ολονύχτια δέηση)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου