Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Η Κωνσταντίνα Παυλάκου παρουσιάζει τον συγγραφέα Στέλιο Χαλκίτη

Η Κωνσταντίνα Παυλάκου
παρουσιάζει τον συγγραφέα Στέλιο Χαλκίτη

 Στέλιος Χαλκίτης

Ο συγγραφέας και τα βιβλία του


Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο με τα βιβλία. Ποιος δεν απολαμβάνει να ξεφυλλίζει τις σελίδες ενός καινούργιου βιβλίου και να εισπνέει το ιδιαίτερο άρωμα του χαρτιού με το φρεσκοτυπωμένο μελάνι; Αλήθεια όμως με ποια κριτήρια διαλέγουμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο; Κάποιες φορές μας “κλείνει το μάτι” ο τίτλος του, το εξώφυλλο ή το οπισθόφυλλο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που καταλήγει στα χέρια μας μετά από προτροπή φίλων ή άλλων αναγνωστών. Όταν το παίρνουμε για πρώτη φορά στα χέρια μας ίσως το πρώτο πράγμα που κάνουμε αντανακλαστικά είναι να το ανοίξουμε και να μυρίσουμε τις σελίδες του.


Oι πρώτες συστάσεις”  έγιναν από τον ίδιο το συγγραφέα… ξεφυλλίζοντας τις πρώτες σελίδες του «De Profundis. Αναμάρτητοι Έρωτες. Ήταν μια συνάντηση, εντός του οικείου μου κόσμου. Αληθή και ομοούσιο. Το παραθέτω αυτούσιο.
 «Δεν ονειροβατώ και δεν πετώ σε σύννεφα… Μπορεί για λίγο να γίνομαι ρομαντικός, αλλά γρήγορα εκλογικεύω τα πάντα. Στη ζωή μου κάτι κυριαρχεί και δεν κυριαρχείται… Δεν θρήνησα ποτέ για ό,τι μου συνέβη… ίσως να κρατώ ένα παράπονο για τις ανθρώπινες συμπεριφορές… Αφήνω τα πάντα πίσω μου… κλειδώνω την καρδιά και το μυαλό και προχωρώ στο νόημα… Πιστεύω πως κάπου στον κόσμο αυτό υπάρχουν Άνθρωποι και όχι μόνο ανθρωπάκια… Δεν παρασύρθηκα ποτέ από το χρήμα, τη δημοσιότητα ή την κοινωνική θέση των ανθρώπων… Η δική μου κλίμακα ζωής υπαγορεύει να μένω κοντά σ’ αυτούς που μόνο εγώ εκτιμώ, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια… όσους δεν μου κάνουν τους βγάζω από τη ζωή μου όποιοι και αν είναι αυτοί… είτε επώνυμοι είτε ανώνυμοι… είτε οικείοι είτε οικιακοί.
Για τον λόγο αυτό δεν με ενδιαφέρει να είμαι ευχάριστος σε κανέναν… όποιος «δει», όποιος «νιώσει», με έχει δίπλα του… Δεν πιστεύω εύκολα τους ανθρώπους…, θέλω έργα και όχι λόγια… τα λόγια πείθουν τους κουτούς… οι άλλοι πείθονται από τις πράξεις… Για όλα αυτά είμαι αμετακίνητος, έτσι, για να πατώ πάνω στη γη σαν να μου ανήκει, γιατί η γη ανήκει σε όλους μας»

Υπάρχει ένα σημείο στη ζωή που ανακαλύπτεις πως κύριο συστατικό της ευδαιμονίας δεν είναι τα «υλικά αγαθά», αλλά η ψυχή των ανθρώπων.
«Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις μόνο τους ποιοτικούς όσο για τους  άλλους τους απομακρύνεις…»

«De Profundis. Αναμάρτητοι Ερωτες», «Μάργκινους Μόριους», «Marginus Morius», «Ο Λούσηρος», «Ante Tractatum».
Ιδιαίτεροι οι τίτλοι των βιβλίων του Καλύμνιου συγγραφέα Στέλιου Χαλκίτη. Κομμάτι της ιστορίας τους και της ιστορίας που διηγείται, «Τα μάτια πριν δεις το πρόσωπο», θα λέγαμε για το εξώφυλλο.  Άριστες οι κριτικές! Μας βοηθά να διεισδύσουμε στη φιλοσοφία του κόσμου, στο πραγματικό νόημα της ζωής καλώντας μας σε μια ενδοσκόπηση, σε μια στροφή στον εαυτό μας και σε ανάδειξη της ομορφιάς της ζωής. Γράφοντας για τα παράξενα και την αδικία του κόσμου, για τον σκληρό αγώνα της επιβίωσης, τα «νοικιασμένα αισθήματα» των ανθρώπων αλλά και για το «ζωντανό πανεπιστήμιο των ανθρώπινων αξιών» κατάφερε να εισχωρήσει βαθιά στις καρδιές των Ελλήνων και το πρώτο του μυθιστόρημα έγινε best seller. Είναι από τα βιβλία που όχι μόνο σε συντροφεύουν αλλά σε οδηγούν σε ένα είδος εξερεύνησης και ανακάλυψης. Συνδυάζοντας λοιπόν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αν δεν έχετε ήδη «ταξιδέψει» μαζί τους, μπορούν να σας συνοδέψουν μέσα από τις σελίδες τους σε ένα ταξίδι σκέψης.


DE PROFUNDIS. ANAMAΡΤΗΤΟΙ ΕΡΩΤΕΣ
«Κοινωνικό-ερωτικό δράμα αρχετυπικού χαρακτήρα, ένα ψυχογραφικό πορτραίτο του αδιεξόδου όπου οδηγείται ο άνθρωπος, όταν φοβάται να αμφισβητήσει, όταν τρομάζει να λοξοπατήσει, όταν διστάζει να χαράξει τον δικό του δρόμο». Πολλαπλά τα νοήματα που αποκομίζει ο αναγνώστης από το περιεχόμενο.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς γεννήθηκε το νέο του συγγραφικό πόνημα σημειώνει: 
«Οι περισσότεροι γράφουμε παρατηρώντας γύρω μας τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου. Κάποιες φορές όμως γράφουμε από βαθύτερη αιτία· όταν δύσκαμπτες συλλογικότητες κυκλώνουν τα νοήματα με νοσηρές επιδιώξεις, τότε κάποιοι πρέπει να μιλήσουν και να καταγγείλουν, άλλοι να γράψουν και να περιγράψουν· είναι αδιανόητο να σιωπούμε για τα έκτροπα, αν το κάνουμε, η σιωπή μας γίνεται αποδοχή, ίσως και συνενοχή, μια μεγαλειώδης καταισχύνη. Έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε;».
Όσο σιωπούμε, τόσο αποθρασύνονται….
 Το βιβλίο «De Profundis Αναμάρτητοι Έρωτες»

«Η αφήγηση παρακολουθεί από κοντά τη βιωματική οδύνη ενός Μητροπολίτη και μιας δικαστίνας, δίνει ανάγλυφα την εσωτερική αναμέτρηση του άθεου Κορνήλιου, που απαιτεί απτές αποδείξεις, μιας γυναίκας Άσπεργκερ και άλλων προσώπων του κοινωνικού τους περίγυρου, ακολουθεί δυο μεγαλειώδεις αναμάρτητους έρωτες και επιχειρεί μια διείσδυση στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης και του συναισθήματος, όπου λαμβάνουν χώρα οι μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις της αβεβαιότητας με τη βεβαιότητα, αλλά και η ανάγκη πολυσχιδών ενορμήσεων, που επιδιώκουν έκφραση υπερβαίνοντας τους διάφορους εξωγενείς εμποδισμούς. Χαρακτηριστικό της αφήγησης είναι ότι αναμορφώνει συνεχώς την εκτύλιξή της η ιστορία αυτών των ανθρώπων».
Εκδόσεις: Πηγή 
ISBN: 978-618-5231-33-0

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ


Ένα μυθιστόρημα με τον Οδυσσέα -κεντρικό του ήρωα- που κατάφερε να μεγαλώσει κρατώντας τις αρχές που του έδωσε η μητέρα του τα λίγα χρόνια που την είχε κοντά του. Θίγει στις σελίδες του θέματα όπως την ασθένεια και την κοινωνική μέριμνα αλλά και τη θέση της γυναίκας στον κόσμο. Ως μάνα, ως φίλη, ως σύντροφος, ως δασκάλα, ως υποκείμενο που χρειάζεται τη βοήθειά του ή από το οποίο ο ίδιος αντλεί δύναμη είναι πανταχού και καίρια παρούσα στο βιβλίο. Περιπλανάται σε μονοπάτια πνευματικών αναζητήσεων. Έχει ανησυχίες, έχει περάσει άσχημα στη ζωή του και τελικά συναντά το σοφό γέροντα που θα του δώσει νόημα. Με διεισδυτική και καθαρή ματιά, απευθύνεται τόσο στη νόηση όσο και στο συναισθηματικό μας κόσμο. Μιλάει για τα παράξενα και την αδικία του κόσμου, για το σκληρό αγώνα της επιβίωσης, για την υποθήκη της ζωής, για το "ζωντανό πανεπιστήμιο των ανθρωπίνων αξιών" και "τα νοικιασμένα αισθήματα των ανθρώπων"
ISBN: 978-960-456-327-2 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ

[…]
“Ανθρωπε, είσαι ευλογημένος αν έφτασες μέχρι εδώ με επίγνωση του προορισμού σου. Ενα έχω να σου πω. Είναι δύσκολο χρώμα το φως, δεν μπορείς να το δεις κατάματα, όταν όμως το βρεις, φυλάκισέ το για πάντα. Αν πάλι τυχαία βρέθηκες μπροστά μου, ξεκουράσου στη σκιά μου και συνέχισε να νομίζεις πως ζεις, συνέχισε να κοιμάσαι μέχρι την τρομακτική εκείνη ώρα που θα αλλάξει θέση ο εφιάλτης με το όνειρο...”




[…]
«Αφού άρχισε να αμφισβητεί κατά πόσο είμαστε ελεύθεροι στις επιλογές μας, στις συζητήσεις που είχε με τη Λου εκείνη συμφώνησε μαζί του πως πράγματι ο άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος. Αποφασίζει κάτι άλλο μέσα του βαθιά. Αρκετά νωρίς, πριν από κάθε απόφασή μας, άλλος είναι αυτός που αποφασίζει και όχι εμείς και μας σερβίρει τη διαταγή του δική μας επιλογή. Οι εσωτερικές επιταγές είναι αμετάκλητες; Εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι;»

Ο ΛΟΥΣΗΡΟΣ


«ΛΟΥΣΗΡΟΣ», ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο, πάθος, ένταση και με μια πλοκή που συναρπάζει τον αναγνώστη χάρη στην άψογη τεχνική του, με την οποία ο συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει την έκφραση μιας μυστικής και βιωματικής εμπειρίας με τις εικόνες ενός κόσμου που αλλάζει με ποικίλους τρόπους. Οι ήρωές του -ο Αντώνης, η Σάρα, ο Στέφανος, η Ραλλού- είναι πρόσωπα που διακρίνονται είτε για έναν αφελή ενθουσιασμό, αλλά και με μία απέραντη αγάπη για τους άλλους, είτε είναι πρόσωπα-αρχέτυπα, με στοιχεία ανώτερης συμπεριφοράς, τα οποία προσωποποιούν τη νοσταλγική ανάγκη του ανθρώπου για έναν ουσιαστικό, πρωτόγονο τρόπο ζωής. Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου διακρίνει κανείς την προσπάθεια να εκφραστούν τα ανθρώπινα πάθη, οι εφιάλτες και οι φόβοι, οι κλειστοφοβικού τύπου περιορισμοί και οι συγκρούσεις χαρακτήρων. Ωστόσο, εκείνο που μένει ως εντύπωση και κυρίαρχη εικόνα είναι τα λυτρωτικά όνειρα και οράματα, καθώς και οι υπεραισθητές εμπειρίες που αποτυπώνουν με τρόπο σχολαστικό την παθιασμένη αγάπη για τον άνθρωπο.
Μιλτιάδης Παπανικολάου
Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης - Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
ISBN 978-960-456-381-4
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ



Κάθε μέρα κατασκευάζουμε την εικόνα μας, δαπανούμε χρόνο για να παρουσιάσουμε μια εικόνα που δεν είναι δική μας, το καταδεχόμαστε αυτό και παριστάνουμε τους αξιοπρεπείς· κανένας που δεν δίνει την πραγματική του εικόνα στους άλλους δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται πως έχει αξιοπρέπεια. «Είμαι ο εαυτός μου», η πιο αναξιόπιστη φράση που έχει εκστομιστεί.
ΑNTE TRACTATUM φιλοσοφικές σημειώσεις
Εκδόσεις ΡΩΜΗ
ISBN: 978-618-514


Γνωρίστε τον συγγραφέα:

Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιμαλάια, Άγ. Όρος κ.λπ.
Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφημερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα, υποστηρίζοντας με θέρμη τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων.
Συχνά προσκαλείται σε πνευματικά ιδρύματα, φιλοσοφικά συμπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία του, το Μάργκινους Μόριους, 2012, εκδόσεις Ζήτη, Ο Λούσηρος, 2013, εκδόσεις Ζήτη και ANTE TRACTATUM Φιλοσοφικές Σημειώσεις, 2015, εκδόσεις Ρώμη, De profundis Αναμαρτητοι ερωτες,2017, εκδόσεις Πηγή ,με το πρώτο από αυτά να έχει κάνει ήδη δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα (2015) και αγγλική έκδοση στη Μεγάλη Βρετανία, Marginus Morius, Vanguard Press, 2014. Το ANTE TRACTATUM Φιλοσοφικές Σημειώσεις διδάσκεται στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.


Ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης είναι:
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
Μέλος της Συντακτικής Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας Substantia Philosophica
Στοιχεία επικοινωνίας: 
stelioschalkitis@gmail.com
http://www.chalkitis.gr


[Κείμενο και φωτογραφίες Κωνσταντίνα  Παυλάκου]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου