Σάββατο 1 Ιουλίου 2017


Hellas Sat 3









Εκτόξευση του Hellas Sat 3


Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, με το όνομα Hellas Sat 3 και τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου, εκτοξεύθηκε τα μεσάνυχτα της 28.06.2017 προς 29.06.2017 από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.



Ιδιοκτησιακό καθεστώς


Ο Hellas Sat 3 είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της άλλοτε αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Hellas Sat με τον διεθνή δορυφορικό οργανισμό Inmarsat.

Η εταιρεία Hellas Sat πουλήθηκε από τον ΟΤΕ το 2013 στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών σε Μέση Ανατολή και Αφρική.

Ο Inmarsat (International Maritime Satellite Organization) είναι διεθνής τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος προσφέρει παγκόσμιες δορυφορικές επικοινωνίες. Ο οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1979, αποτελείται από 86 κράτη-μέλη.

Η Hellas Sat έχει αδειοδοτηθεί από το ελληνικό και κυπριακό Δημόσιο, ώστε να χρησιμοποιεί τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου στο Διάστημα.

Ο Hellas Sat 3 αποτελεί επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ από την πλευρά της Hellas Sat.

Ο Hellas Sat 4, που μαζί με τον Hellas Sat 3 θα αντικαταστήσουν τον Hellas Sat 2, η «ζωή» του οποίου τελειώνει, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί σε έναν περίπου χρόνο και θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Hellas Sat με τη Σαουδική Αραβία.



Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ)


Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2017 η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία, που πρόκειται ουσιαστικά για Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ).

Το ΕΚΔΕ θα αναλάβει τη μίσθωση -με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- των διαθέσιμων αναμεταδοτών του δορυφόρου Hellas Sat που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο (για στρατιωτικές, τηλεοπτικές και άλλες εφαρμογές). Επίσης την αξιοποίηση των ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών που προκύπτουν από πολιτικές για το διάστημα (π.χ. εφαρμογές πολιτικής προστασίας: παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αυθαίρετης δόμησης κ.λπ.).

Το ΕΚΔΕ πρόκειται επίσης να συνδεθεί ως κόμβος με σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα, θα συνδέσει την έρευνα με την παραγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων, θα διευκολύνει την αξιοποίηση εφαρμογών από την ΕΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό, τη διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τον Ελληνικό Στρατό, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία από την Ε.Ε. και διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς.

Η Ελλάδα επίσης θα επιδιώξει να καταστεί, κέντρο προσέλκυσης εμπορικών εταιρειών που θα αιτούνται φάσμα στο διάστημα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών (όπως η Κύπρος και η Μάλτα) οι οποίες αποκομίζουν σημαντικά τέλη.



Ιστορία των δορυφόρων Hellas Sat


Η ιστορία των ελληνικών δορυφόρων (το επίθετο «ελληνικών» δυστυχώς δεν αποτυπώνει ακριβώς την πραγματικότητα, αφού η Hellas Sat δεν είναι πλέον ελληνικών συμφερόντων) ξεκινά από το 1994, όταν ετέθη το θέμα η Ελλάδα να προλάβει να κατοχυρώσει, βάσει των διεθνών συμφωνιών, τη γεωστατική τροχιά στις 39 μοίρες Ανατολικά.  

Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος, ο Hellas Sat 2 εκτοξεύτηκε μόλις το 2003 (με προσδόκιμο ζωής τα 15 έτη) και αφού στην Hellas Sat βασικός μέτοχος έγινε ο ΟΤΕ (κατόπιν πίεσης της τότε πολιτικής ηγεσίας ελλείψει άλλου επενδυτή και υπό την απειλή ότι η χώρα θα έχανε τη θέση της στο Διάστημα).

Προηγήθηκε ένας δανεικός δορυφόρος, ο Hellas Sat 1, προκειμένου να διατηρηθεί η θέση. Στο αρχικό σχήμα και με δεδομένο ότι είχε αποφασιστεί η από κοινού εκμετάλλευση των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου στο Διάστημα, συμμετείχαν κυπριακές εταιρείες, όπως η Τράπεζα Αναπτύξεως Κύπρου και η ελληνική ΕΑΒ.

Η εταιρεία Hellas Sat στα χρόνια που ακολούθησαν, μετά την εκτόξευση του Hellas Sat 2 έχει αναπτυχθεί σημαντικά, ενώ έχει φθάσει να απασχολεί 40 εργαζόμενους εκ των οποίων 30 είναι μηχανικοί υψηλής εξειδίκευσης.

Η πορεία της, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στη διοίκηση και το προσωπικό της, προφανώς συνέβαλε τα μέγιστα ώστε όταν ο ΟΤΕ αποφάσισε να την πουλήσει, να βρεθεί αγοραστής, η ArabSat, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την περαιτέρω ανάπτυξή της με την εκτόξευση των δύο νέων δορυφόρων και τις διεθνείς συνεργασίες που έχει καταφέρει. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν διαλύθηκε η Hellas Sat, αντίθετα επένδυσε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Κορωπί, ενώ διατήρησε και αύξησε το προσωπικό της το οποίο αναλαμβάνει πλέον και τρίτες εργασίες για λογαριασμό άλλων δορυφορικών οργανισμών.



Οφέλη


Ο Hellas Sat 3 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, επεκτείνοντας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική. Παράλληλα, δίνει τις δυνατότητες παροχής Ίντερνετ και τηλεφωνίας μέσω του οργανισμού Inmarsat στα αεροπλάνα που πετούν πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον νέο δορυφόρο θα εξυπηρετηθούν αμυντικά θέματα, έλεγχος συνόρων, πρόληψη καιρικών φαινομένων, πρόληψη πλημμυρών, παρακολούθηση πυρκαγιών γιατί ο Hellas Sat 3 έχει τη δυνατότητα να ενώσει κάμερες για την παρακολούθησή τους.

Θα προσφέρει και μια νέα σημαντική υπηρεσία στους ταξιδιώτες, αφού θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα δίνει Ίντερνετ στα αεροπλάνα στην Ευρώπη, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.



Τα στοιχεία του δορυφόρου Hellas Sat 3

     Έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου.

     Έχει αναμενόμενη διάρκεια ζωής 16,5 έτη, μήκος 7,5 μέτρα και μάζα 5,8 τόνους.

     Έχει  ηλεκτρική ισχύ 16 KW.

     Προγραμματίζεται να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

     Στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου, οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των –75 βαθμών Κελσίου.

     Με τους 47 αναμεταδότες του, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβαση στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

     Κατασκευάσθηκε στη Γαλλία μετά από 35 μήνες εργασίας.

     Ο δορυφόρος ανήκει από κοινού στην εταιρεία Hellas-Sat (πλέον θυγατρική της αραβικής της Arabsat) με έδρα την Κύπρο και στον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο. Ο έλεγχος όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού.



Πηγές

naftemporiki.gr, news247, CNN Greece, Hellas-Sat.

Επιμέλεια: Ιωάννης Βουδούρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου