Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Το ιστολόγιο "Με ανοιχτά βιβλία" 
προτείνει για ανάγνωση

"10 νέες βιλιοπροτάσεις"




Ο στεναγμός των πενήτων - δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη
του Σταύρου Ζουμπουλάκη
από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης


Με μια φράση δανεική από το Ψαλτήρι θα μας οδηγήσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης στον κόσμο του Παπαδιαμάντη, και μέσα από 16 κείμενα δοκιμιακά (με τον προσωπικό του γνώριμο τρόπο, κάτι ανάμεσα σε δοκιμιογράφο και αναγνώστη) θα μας δείξει για μια ακόμα φορά γιατί αξίζει να τον διαβάζουμε.


Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι
της Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ
από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ένα διάλογο με τον εαυτό της επιχειρεί εδώ η ποιήτρια, ένα μονόλογο με δύο πρόσωπα και με άγνωστη κατάληξη. Γιατί η ειλικρίνεια των προθέσεων ισορροπεί σε πολύ λεπτό σχοινί.



Καραβοφάναρο στο μαύρο νερό
του Colm Tóibín
από τις εκδόσεις Gutenberg (σειρά Aldina)


Ο Colm Tóibín δίνει με αυτό το μυθιστόρημα μια ψυχογραφία των σχέσεων μέσα στην οικογένεια. Ποτέ δεν είναι αυτονόητες ως σχέσεις αίματος, ποτέ δεν είναι δεδομένη η αγάπη, η συμπαράσταση, η κατανόηση. Κερδίζονται με κόπο και προσωπικό κόστος. Και καταργούνται ή μπαίνουν σε κατάσταση ύπνωσης, όταν η υποχώρηση δεν συγκαταλέγεται στις ενέργειες που πρέπει να επιστρατευθούν  μπροστά σε μια διαφωνία. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα σε μια έκδοση που ξεχωρίζει για την αισθητική της.



Αιώνες 
του Max Ritvo
από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν


Μια ποίηση που ξαφνιάζει με την ευθύτητα και τη σοφία της. Γραμμένη από τον εικοσιεξάχρονο  Max Ritvo, που μπορεί ακόμα και ξαπλωμένος ανάσκελα στον τομογράφο να στέλνει φιλιά στον επικείμενο θάνατό του.



ν Αγύπτῳ - περιπλανήσεις στον χώρο και τον χρόνο
του Γιάννη Κατσίκη
από τις εκδόσεις ΑΩ


Ταξιδιωτική αφήγηση, που δεν αρκείται μόνο στην περιγραφή τόπων και την παράθεση ιστορικών στοιχείων αλλά καταθέτει την προσωπική σφραγίδα  του ανθρώπου που ἲδεν ἄστεα καί νόον ἒγνω.



Ιθαγένεια
της Ελευθερίας Σταυράκη
από τις εκδόσεις Απόπειρα


Η Ελευθερία Σταυράκη δίνει τη ανθρώπινη παρουσία διαγραφόμενη με σαφήνεια ιδιαίτερη, προσφέροντας μια πλήρη εικόνα, έτσι όπως με προνομιακή θέα την προσφέρει η ποίησή της. Πότε με πιο ποιητική και πότε με πιο πεζή εκφορά του λόγου της επικοινωνεί με τον αναγνώστη της κατά πρόσωπο, όπως κάθε γνήσια φωνή.



W. S. Burroughs Το ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο
του Γιώργου - Ίκαρου Μπαμπασάκη
από τις εκδόσεις Κριτική


Μία διεξοδική περιήγηση στην υπέροχη αταξία του κόσμου του Μπάροουζ από τον Γιώργο- Ίκαρο Μπαμπασάκη που γνωρίζει τη γενιά των beat, νιώθει τον παλμό της και καταφέρνει να τον μεταφέρει στον αναγνώστη του. Η πιο ενδελεχής ως τώρα μελέτη στη ζωή και τη σκέψη του Πατριάρχη Μπάροουζ.



ν Βοδενοῖς
του Μάρκου Μέσκου
(κείμενα εκτός εμπορίου από την ενδοχώρα της Έδεσσας)
μία έκδοση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας


Επώνυμοι και ανώνυμοι, σημεία και τόποι της γενέτειράς του Έδεσσας μνημονεύει σ' αυτά τα κείμενα ο Μάρκος Μέσκος με την ιδιαίτερη ματιά που ως ποιητής διαθέτει. 



Κωμικοτραγική
της Αρετής Πάνου
από τις εκδόσεις Carpe Librum



Ιστορίες ανθρώπων που δένουν μεταξύ τους λόγω του σημαδιακού χώρου που τους περιβάλλει. Είναι το σκηνικό που τους κατευθύνει στους ρόλους τους ή μήπως οι ίδιοι διαμορφώνουν τον κλοιό που τους σφίγγει όλο και περισσότερο; 



Ο Αρχίλοχός του
του Γρηγόρη Τεχλεμετζή
από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη



Η ιστορία του Δημήτρη ή η ιστορία του αρχαϊκού ποιητή Αρχίλοχου; Το σήμερα ή το τότε; Και πώς αυτά τα δύο ξεδιαλύνονται χωρίς απώλειες τραγικές;

Επιμέλεια: Διώνη Δημητριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου